
#JILLSPEAKING
Renata (49) is eigenlijk iemand die graag haar leven een andere richting geeft. Als moeder van twee zelfstandige meiden, Maaike (23) en Anouk (21, grinnik, ook een horeca-tijger), besloot ze 5 jaar geleden het roer om te gooien. Met een opleiding tot accountant, en na 17 jaar als zelfstandige een aantal modezaken te hebben gerund, was het tijd voor wat anders. Via fieldmarketing-werkzaamheden werd ze benaderd voor een leuke horeca job in een coffee corner. Ondertussen is ze gecertificeerd Barista.
Wat is jouw connectie met de horeca?
Ik ben gedreven en zie mijn werk elke dag weer als uitdaging, of het nu hollen of soms stilstaan is. Het is heel afwisselend. Meestal heb je de tijd niet in de gaten en vliegt de dag om. Een dolletje met je collega, een lastige klant of een blij gezin, ‘s avonds heb je altijd wel weer iets leuks meegemaakt wat je kan vertellen.

Wat heb jij met koffie?
Ik ben een geboren koffieleut, zonder espresso begint mijn dag niet. Ik drink het thuis, maar met veel liefde ook op een lekker terrasje of als afsluiter van een etentje. Hoe heerlijk is het om lekker verwend te worden of samen met anderen te genieten? Gemiddeld drinken mensen ongeveer 6 koppen koffie per dag buiten de deur. Koffie is een veel besproken onderwerp, en daarnaast tegenwoordig ook een trend.
Toen mij de job werd aangeboden, met bijpassende opleiding als Barista zei ik dan ook volmondig JA! Hoe leuk is het om van een voorliefde voor koffie je werk te kunnen maken!
Hoe pas je die kennis toe in je vak?
Mijn vak is de perfecte koffie uit te serveren, eentje waarvoor de mensen graag terugkomen. Of het nu gaat over het melkschuim, of over de boon die je gebruikt, iedereen is vaak geïntrigeerd over de weetjes die behoren bij deze perfecte kop koffie.
Als Barista kun je gasten vaak echt verrassen met kleine tips en tricks, of leuke weetjes. Jij bent tenslotte de expert….
Wat is de vreemdste koffie bestelling ever?
Ik moet er nu nog steeds om lachen. Een meneer kwam bij mij aan de koffiecorner, en bestelde een cappuccino zonder melk… Met uitgestreken gezicht heb ik een Lungo voor hem gemaakt (een sterke koffie zonder melk). Hij had hem nog nooit zo lekker gedronken…
Je bent een gezellige babbelaar. Heb je wel eens gedacht “Had ik maar niets gezegd”?
Een andere leuke blooper was tijdens de Horecava, hét horeca event van Nederland. Als je na 10 minuten praten over leuke recepten (die van mijn moeder) erachter komt dat de ander een ‘sterrenchef’ blijkt te zijn…. Zou hij toch een keer mijn Vlaams stoofvlees hebben gemaakt?
Maar blunders bestaan niet, een gezonde dosis humor en een vleugje zelfspot zijn onmisbaar.
Welke drie woorden komen het eerst bij jou naar boven als je aan Jeff&Jill denkt?
Ambitieus, een tikkeltje eigenwijs en een gulle lach.
