
Steak Tartare ‘Italiano’

Leuk om te weten dat de mythe van dit gerecht begon bij de Ta-Ta ofwel de Tartaren uit Mongolië onder leiding van de beruchte Djengis Khan. Zij legden het stuk rundvlees onder de zadels van hun paarden, wat daardoor mals gestampt werd. Later werd het door de Duitse handelaren naar Europa gebracht en later geperfectioneerd door de Franse meesters. Hieronder de versie met Italiaans georiënteerde ingrediënten.
Ingrediënten (2 personen)
- 100 gr rundvlees (diamanthaas of weinig dooraderde bavette)
- 30 gr ossenworst
- 20 gr augurk
- 10 gr kappertjes
- 20 gr olijven
- 2 st gedroogde tomaat
- Mosterd
- Basilicum olie
- Knoflook poeder
- Balsamico azijn (stroperig)
- Truffel mayonaise
- Brioche
- Boter
- Zeezout
- Rode ui
- Parmezaanse kaas
- Parma ham
- Kwartel eitjes
Bereidingswijze
Bereidingswijze:
Droog de Parmaham 1 tot 2 uur in de heteluchtoven op 100-110°C
Leg het rundvlees een uur in de diepvries, zodat het later makkelijker te snijden is.
Snijd de augurk, kappertjes, tomaat, en ui in ragfijne stukjes en meng met elkaar.
Snijd de brioche in plakken smeer het in met de boter en doe deze in de pan roosteren totdat het brood getoast is.
Kook de kwarteleitjes 2 minuten, daarna direct in ijskoud water dompelen en pellen.
Snijd het rundvlees en vermeng met de ossenworst en de ragfijn gesneden ingrediënten.
Voeg naar eigen smaak mosterd, basilicum olie, knoflook en balsamico toe.
Doe dit mengsel in een voedsel steker op het bord en druk goed stevig aan.
Maak het bord op met de overige ingrediënten en voeg een blaadje kropsla en bieslook toe.
Eet smakelijk.