
Steak tartare van tonijn met mango en papaya

Dit is een goed begin! Smaak, kleur, structuur, vers, fris en niet te zwaar. Geschikt voor verschillende gangen en gelegenheden, waar zelfs bubbels bij geschonken kunnen worden.
Ingrediënten (per persoon)
- 70 gram verse tonijn
- 1/4 sjalot
- 1/4 mango
- 1/4 papaya
- 1/6 rode peper
- Scheutje sesam olie
- 5 kappertjes
- Klein beetje zonnebloemolie
- Frisee sla
- 3 takjes komijn cress
- 4 stelen bieslook
Bereidingswijze
Bereidingswijze
Altijd eerst de handen wassen, wel zo lekker.
Tonijnmengsel;
Op een (blauwe) snijplank snijd de tonijn in mooie gelijke stukken /blokjes, doe die vervolgens in een mengbak.
Dan een klein scheutje sesam olie erop dat het iets gaat glimmen en peper en zout erbij.
Afdekken en even laten staan in de koelkast, om de smaken hun werk te laten doen wel.
Mangomengsel;
Op een (groene) snijplank snijd je de mango en papaya in mooie gelijke blokjes. Snijd ook de sjalot, rode peper en bieslook ook fijn (dus niet te grof). Dit alles kan in een mengbak en afgedekt in de koeling gezet worden.
Kappertjes;
Daarna doe je een klein beetje zonnebloemolie in een klein steelpannetje. Hier ga worden zo de kappertjes in gebakken (ongeopende bloem knopjes). Leg vast 2 stukjes keukenpapier klaar als een ster.
Als de olie heet is (ongeveer 140 graden), doe de kappertjes er in (Pas op! Kan spetteren).
Als het goed is gaan ze open staan als een bloem.
Haal ze er voorzichtig uit en leg ze op het keukenpapier. Klein beetje fijn zout er over en af laten koelen (niet in de koelkast).
Haal de beide mengsels uit de koelkast en proef of deze op smaak zijn. Voeg eventueel nog peper en zout toe.
Serveren;
Nu kan het gerecht worden samengesteld. Ik vind altijd met zo’n gerecht als dit een wit bord het mooiste, omdat je toch genoeg kleuren en alles hebt, less is more!
Zet een rvs steker op het bord en vul deze deels met het mango-mengsel.
Doe daar bovenop het tonijn-mengsel en druk goed stevig aan, maar niet te hard! Anders loopt het vocht van de mango papaya over het bord en dat wil je niet (smaakverlies).
Pluk de frisee sla en haal die nog even door de mengbak van de tonijn zodat de stukjes mooi gaan glimmen.
Haal de steker van het bord af en doe de sla erop samen met de kappertjes en de cress van komijn.
Ik vind het persoonlijk lekker om hem 15 minuten te laten staan in de keuken, zodat de kou er van af is.
Eet smakelijk!